Kategorier
Bag om en bog Blog

Et ansigt udadtil

Sådan kommer Det hvide mørke til at se ud 🙂

Omslag, titel og bagsidetekst er bittesmå elementer, der på et splitsekund skal formidle et meget stort budskab, nemlig: Hvad er det her for en bog? Hvilken oplevelse vil jeg som læser få, hvis jeg tager denne roman med hjem i lænestolen og forsvinder ind i det univers, forfatteren har skabt?

Det ville være enkelt, men også ret kedeligt, hvis der kun fandtes ét svar på disse spørgsmål.

En ting er, at læserens oplevelse uvægerligt vil være farvet af hans eller hendes erfaringer, temperament, præferencer og aktuelle livssituation, men en roman er jo heller ikke en plade mælkechokolade fra Marabou, hvor den første bid smager præcis som den sidste. Den rummer forhåbentlig mange smagsnuancer på flere forskellige niveauer.

I nogle passager kan tempoet være højt, mens det andre steder går mere stille for sig; teksten veksler mellem beskrivelser, sansninger og dialog, og undervejs berøres mange forskellige temaer. Derfor kan der laves hundrede forskellige omslag for den samme bog, som alle er ”rigtige” i den forstand, at de er et visuelt udtryk for den oplevelse, bogen vil resultere i hos en given læser, men det kan umuligt udtrykke alle potentielle læseoplevelser på én gang, og så er det, man må vælge: Hvad vil jeg bruge det på; det der lille splitsekund jeg har til at friste læsere ude hos boghandlerne, på nettet eller biblioteket?

Eftersom Det hvide mørke ikke er en fortsættelse af min tidligere serie, skulle den have sit helt eget udtryk, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har drevet redaktør og designer til vanvid med mine omfattende og ofte modstridende ønsker, men nu har Det hvide mørke fået sit ansigt udadtil, og jeg synes, at det på fineste vis signalerer den oplevelse, jeg har ønsket at give læseren.

Bagsideteksten lyder sådan her:
Da evolutionsbiolog og forfatter Emma van der Klein opdager, at den mand, hun har kaldt farfar hele sit liv, ikke er en del af hendes ophav, vækkes hendes nysgerrighed: Måske er der alligevel en naturlig forklaring på, at hun altid har følt sig så anderledes?

Hun kører til Sønderjylland for at finde sin rigtige farfar, men det viser sig hurtigt, at Harald Eskildsen ikke er den rare gamle mand, Emma har drømt om.

Han er en driftig iværksætter med en lettere excentrisk livsstil, men han er også varetægtsfængslet for drab, og da han nægter at tale, begynder Emmas jagt på svar: Hvem er han? Hvorfor forsvandt han ud af hendes fars liv? Og hvad skete der den nat for næsten halvtreds år siden, da hans bedste ven mistede livet?

Det hvide mørke er en fortælling om familiehemmeligheder, om hvordan fortiden former vores liv og om en ung kvinde, der vælger at plante sit eget stamtræ.

Lige om lidt er Det hvide mørke ude i verden, og derfor slutter temaet “Bag om en bog” med dette indlæg. Tak, fordi I gad at lægge ører til nogle af mine tanker undervejs 🙂

Share Button

2 kommentarer til “Et ansigt udadtil”

Kære Eva-Maria
Omslaget er absolut en appetitvækker for sådan en krimi- spændings- og gådelæser som mig.
Jeg glæder mig til at møde dig hos Bog og Idé i Tønder, når du når så vidt.
Mange hilsner og knæk og bræk med udgivelsen.
Karen

Tak – det er jeg glad for at høre.
Og ja, vi ses i Tønder 🙂

Lukket for kommentarer.