Eva Maria Fredensborg

Mine forældre er danske, men da jeg blev født i 1969, boede de i Härnösand, som ligger små tusind kilometer nord for København, og selvom vi flyttede tilbage til Danmark, da jeg var to år, har jeg altid haft en nær tilknytning til Sverige og specielt Växjö, hvor min første bog foregår. 

Jeg har en cand.merc. i kommunikation & strategisk planlægning fra CBS og er også uddannet Strategisk planner fra Reklameskolen, og indtil for små ti år siden arbejdede jeg med kommunikation og reklame. En sommer, hvor vi var i Sverige, læste jeg en svensk roman, som jeg var ret begejstret for. Jeg undrede mig over, at den ikke var udkommet i Danmark, hvortil min mand svarede: “Det kan du da bare gøre”. Jeg vidste intet om at udgive bøger, men jeg startede fra en ende, og året efter oversatte og udgav jeg den første bog på mit lille forlag Elg & Co.

Det var arbejdet med at oversætte, der gav mig lyst til at skrive selv, og den 3. maj 2013 debuterede jeg endelig, endelig som forfatter med krimien “Én gang morder”. Jeg prøvede først at finde et andet forlag, der ville udgive den, men som jeg har beskrevet i indlægget Fra idé til færdig bog var mit temperament ikke rigtig kompatibelt med den traditionelle forlagsbranche, og derfor endte jeg med at springe ud som selvudgiver. Siden blev jeg et engageret medlem af forfatternetværket NewPub, hvor forfattere hjælper hinanden med alt det forretningsmæssige, der følger med skrivetjansen – især hvis man udgiver selv.

I sommeren 2014 fik jeg et tilbud, jeg ikke kunne modstå. Det kom fra Politikens Forlag, hvor jeg i de følgende år udgav I blinde (2015), som er 3. og sidste bind i serien om Robert Strand, og den morderne slægtsgåde Det hvide mørke (2016). Så blev jeg igen fristet, denne gang af muligheden for at skrive en lydserie, hvilket du kan læse mere om i indlægget Slet ikke noget for mig. Det resulterede i trilogien om Akademiet.

I disse to interviews fortæller jeg mere om det at udgive mine egne bøger:

Politiken
Bogfolk: De vil udgives – om de så skal gøre det selv.
Læs interview her

Findals Krimiside
Krimianmelderen Jan Findal har lavet et længere interview om, hvordan jeg blev forfatter, og hvordan jeg arbejder med mine krimier.
Læs interview her