Kategorier
Blog Min mund er lukket

Astas stemme

Når jeg skriver, har hver karakter sin egen stemme indeni mit hoved. Det er ikke noget, jeg kan fremtvinge, men det kommer lige stå stille og roligt hen ad vejen, og ofte må jeg gå tilbage og gennemskrive den første del af teksten, fordi den er blevet til, inden karakteren rigtig var dannet.

Da ”Én gang morder” udkom, lavede jeg en fin lydbogsaftale med Biblioteksmedier, hvor de stod for indlæsningen, og de valgte at lade Tobias Hertz lægge stemme til. Det var en mærkelig oplevelse at høre mine egne ord blive læst op af en anden, men han gjorde det helt perfekt. Intonationen, tonelejet, ja alting, lød præcis, som jeg havde forestillet mig det.

Med sin kvindelige hovedperson, Asta, har ”Min mund er lukket” en anden grundtone end “Èn gang morder”, og efter lidt overvejelser besluttede jeg mig for at prøve at indlæse lydbogen selv, så i onsdags mødte jeg op i Dicentias studie i Valby, hvor de heldigvis mente, at min stemme egnede sig fint til oplæsning. Jeg indlæste de første 87 sider, og da vi lukkede for dagens optagelser, lovede jeg mig selv, at jeg fremover vil læse mine tekster højt, inden de bliver udgivet.

Teksten bliver en helt anden, når man hører den i stedet for at læse den. Jeg er faldet over et par fejl (en karakter, der skifter navn undervejs og den slags småting …), men det vigtigste er, at det bliver SÅ tydeligt, hvornår en sætning er for knudret, og hvornår teksten bare flyder godt. Bortset fra Astas kollega, Rasmus, der ind i mellem lyder lidt for meget som Robert, virker det også, som om mine karakterer taler forskelligt; at de hver især har fået deres eget sprog – så det med, at de har deres egen stemme, er måske ikke bare noget, der foregår indeni hovedet på mig.

Jeg glæder mig til at indlæse hele teksten i løbet af den kommende uges tid, og når min kriminovelle har været en tur forbi redaktøren, vil jeg finde et uforstyrret sted, hvor jeg kan læse den højt for mig selv.

Share Button

13 kommentarer til “Astas stemme”

Hej Eva.

Du har også en rigtig god stemme, det lagde jeg mærke til i radioprogrammet. Melodisk og tydelig. Endnu en gang 1.000 tak for bogen :-). Du er ved at skabe dig en afhængig læserskare, der er stof og udvikling til mange bøger og jeg er allerede spændt på, hvordan den næste tager sig ud, både plotmæssigt, men også hvordan karaktererne udvikler sig. Fantastisk spændende afslutning, den helt rigtige optrapning. Fedt nok Eva Maria!

Håber du har haft nogle spændende dage på messer og hos boghandlere. Kom du til lolland, var jeg helt sikkert mødt op :-)…

Kærlig hilsen Threin.

Kære Threin

Selv tak for bogen. Det manglede da bare 🙂
Jeg har en del boghandlerbesøg foran mig, men desværre ikke Lolland. Lige nu glæder jeg mig meget til Krimimessen i Horsens, hvor jeg optræder for første gang. Når jeg har været der som gæst, har jeg syntes, det virkede meget hyggeligt, og nu har jeg en stand sammen med Kim Juul, som jeg flere gange har været ude hos boghandlere med. Det skal nok blive hyggeligt.
Hvornår skal du lave en bog om Lolland med alle dine smukke fotografier?
Kh. Eva

Rigtig god fornøjelse i Horsens :).
Min egen fotobog, ja, det kunne være helt vildt :D. Tak..

Til lykke. Du har erfaret noget vigtigt. Men husk nu på at en roman er skrift, og derfor skal den skrives i skriftsprog – men derfor skal replikker selvfølgelig alligevel være i talesprog.

Ja, det er svært at forfatte.

du gør det nu godt.
Kh

Kære Birgitte

God pointe!
De allerfleste møder jo teksten på papir, og jeg synes selv, det er irriterende at læse noget, der er alt for talesprogsagtigt.
Det handler vel om at finde en balance.
Kh. Eva

Hej Eva Maria
Hvor kan man købe lydbogen til nr 2 – min mund er lukket. Har købt den første ved Saxo og kunne godt tænke mig at komme i gang med den næste. Den første var super god.

Talte med dig til krimimessen i Horsens. Da forstod jeg på dig at lydbogen var på vej.

Hilsen Lillian

Hej Lillian
Dejligt, at du har lyst til at høre Min mund er lukket. Den er udkommet som lydbog, men indtil videre kan den kun lånes på biblioteket. Jeg ved ikke, præcis hvornår den bliver tilgængelig til download, men der går formentlig et par måneder.
Håber vi ses i Horsens igen næste år 🙂
Kh. Eva

Hej
Det vil sige at man ikke kan købe den?
Systemet med at man har den “til rådighed” en måned fungerer nemlig ikke for mig. Er ikke tid nok.
Så jeg plejer at købe lydbogen, da både min mand og jeg hører dem.
Men må jo prøve at høre på biblioteket.
Sig lige til hvis den kommer til salg.
Hilsen
Lillian

Hej igen

Jeg har lige talt med forlaget, og de satser på at have den klar til salg på Saxo og andre steder allerede om en uge eller to. Skriver lige igen, når den er klar 🙂
Hav en god dag.
Eva

Hej Eva Maria. Har nu læst, eller retter hørt : min mund er lukket. Om Asta.
Super bog. Du er god til at læse op.
Glæder mig til bind 3 med Robert Strand
Kh Lillian

Dejligt at høre 🙂
Jeg er i fuld sving med redigering, og udgivelsesdatoen er sat til 12. februar 2015.
Kh. Eva

Lukket for kommentarer.